Menu

Hartcoherentie

♥ Een korte uitleg van de hart-brein verbinding.

Er lopen zenuwbanen van de hersenen naar het hart en zenuwbanen van het hart naar de hersenen. Het klinkt verbazingwekkend, maar het hart stuurt meer signalen naar de hersenen, dan de hersenen signalen sturen naar het hart.

We zouden kunnen zeggen dat het hart en de hersenen met elkaar communiceren– en samen communiceren ze weer met de rest van ons lichaam. De zenuwimpulsen die van ons hart komen hebben invloed op hoe we ons voelen, wat we denken, wat we waarnemen en wat we doen.

Een hartritme met onregelmatige pieken stuurt een boodschap naar de hersenen dat we van slag zijn. Een regelmatig golvend, harmonieus hartritme stuurt een boodschap aan de hersenen dat alles OK is en in balans.

Deze signalen worden door het zenuwstelsel (nervus vagus) getransporteerd. Ze beginnen bij je hart, gaan naar het 1e brein (hersenstam of reptielenbrein) en vandaar naar de amygdala in het 2e brein. De aard van het signaal vertelt het 2e brein (limbische systeem) wat er in het hart en het lichaam omgaat. Terwijl het 3e brein (cortex) het 2e brein aftast en categoriseert wat hij tegenkomt. Dit kan ons 3e brein benoemen als gevoelens van angst, boosheid, plezier, waardering of wat dan ook.

 

MEER COHERENTIE=MINDER STRESS

Wanneer we ons voorstellen alsof we door ons hartgebied ademen en een positief gevoel oproepen, kunnen we de signalen van ons hart naar ons brein direct veranderen, waardoor we onze perceptie beïnvloeden en ons gevoel verbeteren. Dit noemen we hartcoherentie. Coherentie betekent samenhangend.

 Bij hartcoherentie gaat het dan ook om de samenhang tussen jouw hartslag en andere ritmen in jouw lichaam waaronder de ademhaling. Er is sprake van een hoge coherentie als het hartritme samenvalt met jouw ademhaling. Met als resultaat o.a. verbetering van:

  • de hersenfunctie,
  • de hormonale balans,
  • coördinatie en
  • het reactievermogen.

Voor een optimale hartcoherentie ademt een gemiddeld mens rond de 6-8 keer per minuut.

De gemiddelde uitademing duurt zo’n 10 seconden.

Om ons lichaam weer in balans te brengen kunnen we onze ademhaling verbeteren. Hierdoor veranderen we onze hartslag. Een langzame ademing heeft een positieve invloed op onze Hart Ritme Variabiliteit (HRV)= minder stress. Om dit zichtbaar te maken, gebruik ik biofeedback apparatuur.

(Voor meer informatie: HeartMath)